top of page
  • Writer's pictureszemesemese

Ambrogio


A Sevillai borbélyban Bartolo inasát Ambrogionak hívják. Néma szereplő a kolozsvári Magyar Opera előadásában. Hogy mi az eredete e különös névadásnak a darabban, azt talán a leginkább Rossini librettistája, Cesare Sterbini tudná megválaszolni, vagy ha nem, akkor Beaumarchais maga, a polihisztor, aki, hírhedt kertészként bizonyára fölényesen meg is válaszolná, ha ő találta volna ki a nevet. De nem ő volt az.


Inkább csak szögezzük le, hogy az olasz eredetű Ambrogio (vagy Ambrosio) név jelentése nemes egyszerűséggel hallhatalant, örökkévalót jelent, a görök mitológia az Istenek táplálékának jelentését is hozzáteszi. Kertészetileg amúgy, a latin “Ambrosia artemisiifolia”, a parlagfű tisztes növénytani megnevezése. “Egyik legismertebb gyomnövényünk, mezőgazdasági és humánegészségügyi kártétele rendkívül jelentős”, így fenyeget a tudományos leírás.


De most, hogy botanikából Ambrogiot kibeleztük - avagy dramaturgiailag hitelesítettük -, térjünk a mondani- és mutatnivalóra.


Peti Tamás Ottóval, az Ambrogiot szereplő kollégámmal, gyakran üldögéltünk a Sevillai próbák szünetében a kellékasztalnál, megbeszélve a tennivalóinkat, szándékokat. Pici - Ottónak ez a beceneve -, csendben matatva az asztalon heverő kellékeket, a belőle áradó nyugtató közvetlenséggel, mindig sikerült elvonnia a figyelmem a készülő előadás körüli feszültségekről, mert ilyenkor kötelezően, sőt, építő jelleggel, mindig van némi feszültség.A képen látható helyzetet reprodukáltuk egyik előadás előtti lejáró próba végén is Marosvásárhelyen, ahol az előadás 2022. November 27-én vendégszerepelt. Ugyanígy ültünk a már előadásra beállított kellékasztalnál, Pici az orvos székében, a rendező a páciens oldalán, és amint beszélgettünk, egyszercsak észrevettük a levélpecsét alját, amellyel a darabban, makrancos Rosinánk hetykén pecsételi szerelmes üzenetkéit: “Kolozsvári Országos Nemzeti Színház”. Középen a magyar korona. Döbbenet. Mindketten hallgattunk először. Ilyen múzeális értékű tárggyal játszunk mi vígoperát?“Erre kéne vigyázni”, szólalt meg aztán Pici. “Vajon a kellékesek tudják, hogy ez mi?”, kérdeztem én, aztán megláttam a cinezést a réznyelen, igen, ezt csakis a kellékes renoválhatta valamikor, gondoltam magamban.


… ilyen részletei vannak egy produkciónak, ilyenekből lesz az előadás a kolozsvári Magyar Operában. Ereklyék parlagon, mondanánk, de amelyeknek a hétföznapias színházi használata az örökkévalóságnak szolgálnak. Csendben, mint Ambrogio.


90 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page